27 Aralık 2014 Cumartesi

2014'te Okuduğum En İyi ve En Kötü 14 Kitap


2014 yılının bitmesiyle birlikte, tüm yılı -tam olarak olmasa da- özetleyecek bir yazı yazmak istedim. Okuduğum her kitabı (an itibariyle toplam 90 kitap) yazmak uzun süreceğinden, 2014 yılında okuyup en beğendiğim ve beğenmediğim 14 kitabı seçip yazdım ben de.

En beğendiğim 14 kitabın listesiyle başlıyorum. Geri sayım başlasın:

14-
Serisinin ilk ve en beğendiğim kitabı. Aksiyon dolu, şaşırtıcı, komik... Ama biraz aceleye getirilmiş, kopuk ve yetersiz finali nedeniyle bu sırada.

13-
Beklentilerimin oldukça üstünde çıkan, ortalamanın üstünde bir mizaha sahip ve sık sık ters köşeye düşüren, hiç sıkılmadan okumanızı sağlayacak bir kitap. (Goodreads yorumum)

12-
Orta bölümleri sıradan ve klişe geçmeseydi, kesinlikle çok daha üst sıraları hak edebilecek bir kitaptı. Yine de ilk ve son 100 sayfalarıyla, ne kadar orijinal bir hikaye ve kurguya sahip olduğunu kanıtlamıştır. (Goodreads yorumum)

11-

Siyasete bakış açınızı değiştirecek, "büyüklere yönelik fable" diyebileceğim, okuyan herkese bir şeyler katacağından emin olduğum bir kitap.

10-
Küçük Prens işte:)

9-
İroni ve raslantı unsurlarının fazlalığı bir süre sonra hafiften can sıkmaya başlasa da, bunun dışında oldukça etkileyici bir kitap oldu benim için. (Goodreads yorumum)

8-
Yine bir serinin ilk ve en beğendiğim kitabı. Çooook orijinal bir konu, gerçekçi ve etkileyici karakterler ve şaşırtıcı olaylar oldukça zekice işlenmiş. (Goodreads yorumum)

7-
Serinin bilmem-kaçıncı ve beni en etkileyen kitabı. Diğer kitaplarından farklı olarak son 100 sayfası oldukça ekşın ve ters köşe dolu geçiyor ve finaliyle sizi adeta bir uçurumda asılı bırakıyor. (Blog yorumum)

6-
Sıdıka candır yav!:) (Blog yorumum)

5-
Filmini 10'larca defa izleyip, kitabına da aynı derecede bayıldığım bir şaheser. Hem kim, kapağında Emma Watson'ın olduğu bir kitabı istemez ki! (Blog yorumum)

4-
Bu sene başladığım Shakespear eserlerinden beni en çok etkileyendir. Özellikle kötü karakteri (Iago) 1 numaradır bence. (Goodreads yorumum)

3-
O kadar spoiler yememe rağmen, kurgusu ve diliyle beni oldukça etkileyen bir kitap oldu.

2-
Okuması uzun süren bir kitap. Ama gerçekten her dakikasına da değen bir kitap. Kitap okumaya yeni başlayanlar için tavsiye edemeyeceğim derecede ağır ama bir o kadar da tatmin edici bir kitap. (Blog yorumum)

1-
Bu kitap 2 kanser, çaresiz gencin acıtasyon dolu aşk hayatını anlatan bir kitap değil. Aksine; neredeyse her sayfasında bana kahkaha attıran (kitabın sonlarından bahsetmiyorum), bunun yanında "unutulma korkusu" meselesi hakkında beni Nirvana'ya kadar çıkaran ve bu konuda hayata bakış açımı değiştiren bir kitap oldu. Bu nedenle de listemde 1. olmayı sonuna kadar hak eden bir kitap bu.
                                                *            *          *
Veee gelelim 2014 yılının benim için en kötü kitaplarından oluşan listeye.

Goodreads'te 1 veya 2 yıldız verdiğim kitaplardan oluşturdum bu listeyi de. Daha önce goodreads'ten vaya blogdan yorum yazdığım kitapların yorumlarını da altlarına ekledim. Karışık sırasıyla şu kitaplar işte:



                                                      (Goodreads yorumum)
                                                         (Goodreads yorumum)

                                                       
                                                         (Blog yorumum)
                                                         (Goodreads yorumum)

                                                         (Goodreads yorumum)
                                                         (Blog yorumum)
                                                          (Blog yorumum)
                                                         (Goodreads yorumum)  
                                                                      -SON-

8 yorum:

  1. Kırmızı Piramit'i okumadım ama en kötülerde görünce şaşırmadım desem yalan olur. Fısıltı'da gerçekten, kelimenin tam anlamıyla berbat bir seri bence de. Tamamen klişelerden oluşan bir deneme.... Kimse kusura bakmasın ama o seriyi beğenenin zevkine ben biraz şüpheyle yaklaşıyorum. İstem dışı. İtirafım olsun bu da :D Acemi Cadı ve Beyaz Kedi benim de merak ettiklerimden. Listede biraz yukarıya alayım bari :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acemi Cadı'yı okurken ben çok gülmüştüm:) Kitabın son 100 sayfasında da, her bölümde kitap finaliymişçesine şaşırdım. Kitabın sonlarına doğru "Yeter artık, daha fazla şaşırtamaz," dedim hatta. Ama yine şaşırttı:) Beyaz Kedi de mafya ve büyünün içiçe olduğu bir kurguyu hep merak etmiş olan benim için tadından yenmez bir kitaptı. 2'sini de şiddetle tavsiye ederim:)

      Sil
    2. 2015'te alayım bari ben onları =)

      Sil
  2. Peki acemi cadı 2 ve 3 hakkında ne düşünüyorsunuz? :) okumaya değermi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde bir serinin ilk kitabını böyle aşırı derecede beğendiğimde, diğer kitaplarının beklentimin altında kalacağından korkarak -biraz da bilinçaltımın oyunuyla- diğer kitapları okumayı geciktiririm. Bu seride de böyle oldu maalesef:( Ama fırsat bulur bulmaz okumak istiyorum. Yani; okumadığım için 2. ve 3. kitaplar okumaya değer mi bilmiyorum ama ikisi de kötü olsa bile-ki biraz düşük bir olasılık- 1. kitap benim için tüm bu açığı kapatır gibi geliyor:)

      Sil
    2. Yorum için teşekkürler :) Yeni yazılarınızı bekliyorum

      Sil
  3. Aklından Bir Sayı Tut'u şu an okuyorum ama yarısında kitaptan koptum. içimden hiç okumak gelmiyor. Şimdi bir de en kötü kitaplar listesinde görünce şüpheye düştüm. Kitabı her türlü bitireceğim. Umarım ben daha çok severim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversin. Fena kitap değil aslında ama belki de sadece benim beklentimi karşılayamamıştır:)

      Sil

LinkWithin