22 Şubat 2014 Cumartesi

Dedektif Kurukafa

PUAN: 7,5/10

KİTABIN KONUSU 

                         -Alıntıdır-
  Meşhur Vampir Avcısı Buffy, Hayalet Avcıları'yla Dedektif Kurukafa'da buluşuyor. Elinizden bırakamayacaksınız!

  Stephanie'nin amcası Gordon korku romanları yazıyordu Ya da en azından Stephanie öyle sanıyordu amcası vefat edip de malikânesini ona bırakana kadar. Stephanie amcasının yazdıklarının korkunç olduğunun farkındaydı.

  Ancak... kurmaca olmadığını sonradan anladı. Bu keşifle beraber kendini bir anda kanını donduran bir dünyanın içinde buluverdi Stephanie; tam vampirler, şeytani yaratıklar ve Görünmez Adam'a alıştım derken bunlarla savaşmakta ona yardım edecek çok sıradışı biriyle tanışmak üzereydi: Dedektif Kurukafa. Yani ölü bir büyücünün aklınızı oynatmanıza neden olacak iskeleti. Kıyamet koptuğu anda, Stephanie diğer sıradan ve on iki yaşındaki kızlardan olmadığı için şanslıydı -Dedektif Kurukafa ise zaten ölü olduğu için hepten şanslıydı. Gerçi bir iskelet olmanın, işkenceciniz yeterince azimliyse, işkence çekmenizi engellemeyeceğini de öğrenmek üzereydi. Ve Kurukafa'nın nefret ettiği bir şey varsa, o da işkenceydi.


  NEREDEN ESTİ?
 Kitabı ilk duyduğumda konusu bana çok ilginç gelmişti. Kitapla ilgili kötü bir yorum da okumadım. Özellikle şu yukarıda yaptığım, kitapla ilgili alıntıda yapılan Buffy göndermesi(o konuya yorumlarda girecem birazdan) beni iyice meraklandırdı. Serinin 4, 5 ve 6. kitaplarını sahaftan ucuz fiyata bulabildim ve ilk 3 kitabı da idefix'ten sipariş ettim.


5 YORUM
1-Hemen, meraklandırmadan Buffy göndermesi hakkında yazayım: Çok sıkı bir "Buffy The Vampire Slayer" serisi hayranı olduğumu arada sırada yazmışımdır. Kitap tanıtımında da "Buffy" kelimesi geçince, nasıl bir bağlantı kuracaklar diye düşünmeden edemedim. Belki yanlış bir bağlantı kurmuş olabilirim(büyük ihtimalle kurmamışımdır) ama kitaptaki Tanith Low karakteri bana gerçekten Buffy bu hikayedeymiş izlenimi verdi. Bununla birlikte bu karakterin özgünlüğü tartışma konusu olur diye düşünebilirsiniz, ama her ne kadar Buffy'i çağrıştırsa da Tanith Low orijinal bir karakter olmuş bence. Yazara burada bir şapka çıkartmazsam ayıp olur bence :)

*** Merak edenler için bi de Tanith Low ve Buffy resimlerini paylaşayım dedim:

*İşte bu Tanith Low'umuz:

Tabii ki en sağdaki Tanith Low

*İşte bu da canımız, ciğerimiz, bir tanecik vampir avcımız Buffy:




   *Benziyolar değil mi :)




 2-Kitabın hedef yaş kitlesinin küçük olduğunu varsayarak, yüzeysel bir anlatım bekledim en başta açıkçası. Ama özellikle aksiyon sahneleri, şimdiye kadar okuduğum benzer türlerinin arasında ilk 3'e kesinlikle girerdi. Özellikle Tanith'in dövüş sahneleri; klişeden uzak, orijinal olmasıyla birlikte, yazarın ustaca betimlemeleriyle birlikte oldukça akıcı şekilde hayat bulmuş. Dövüş sahneleri olması gerektiği gibi hızlı bir şekilde aktarılmış ve hiçbir sıradanlık ve mantıksızlık hissetmiyorsunuz.

3-Kitabın 2 ana karakteri Dedektif Kurukafa ve Stephanie gerçekten çok hoşuma giden karakterler oldu. Özellikle Dedektif Kurukafa; orijinal, eğlenceli ve zeki kişiliğiyle baş karakter olmanın hakkını sonuna kadar vermiş bence. Bununla birlikte kitaptaki farklı karakterler de çeşitlilik ve özgünlük olarak takdirimi kazanmış bulunuyor. Kağıt Adamlar, Yüzü Olmayanlar, Vampirler... Karakterlerin çizimleri ve azıcık spoilerlı bilgileri için aşağıya verdiğim linki kullanabilirsiniz:
                      DEDEKTİF KURUKAFA KARAKTERLERİ

4-Gelelim kitabımızın "eksi" yönüne: Karakterler, dövüş sahneleri ve büyüler konusunda özgünlüğü yakalamış kitabımızın hikaye konusunda bazı eksiklikleri vardı maalesef. Harry Potter ve Açlık Oyunları gibi serilerle karşılaştırma yapmak durumundayım şu noktada: Bu serilerdeki eksiksiz betimlemeler, hikayede bölüm bölüm artan heyecan ve gizem unsurları bu kitapta tam olarak uygulanamamış maalesef. Ama yine de birçok kitaptan daha etkileyici olduğunu söyleyerek, eksi yönlerimizi kısa bir şekilde sonlandırıp, durumu tatlıya bağlayalım derim ben :)

5-Yukarıda saydığım hiçbir olumlu eleştiri  bile çekmezse sizi, sırf o dehşet kapakları için dahi olsa alabilirsiniz bu seriyi. Her bir kitap kapağı sanatsal ve dinamik ön ve arka kapak resimleriyle, dayanıklı ciltleriyle sanat eseri gibi bence.



2 yorum:

  1. konusu aynen anlattığın gibi bende bu kitapla bir 23 nisan kutlamasında bedavaya hediye olarak almıştım ilk başta sıkmıştı (1.kitap)ama bi kaç sayfa atlayıp bitirince 2.sini i,stedim ondada 2.kitap yerine 3'ü almışım ama olsun.Çok bağlandım.Buffy i bilmiyorum ama şaşırdım.Başkalarına da önmerdim.O zaman akitaplardan neftret eden ben başımı kaldırmadfa 2'yi atlayıp 6.kitaptayım. Filmi çıkacak gibi söylentiler çıktı eğer çıkar ve türkiyeye gelmezse gerçekten üzülürüm son çare artık internet yani m:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu seri çok güzel ve giderek de güzelleşiyor. Beğenmene sevindim. Buffy the Vampire Slayer dizisini de kesinlikle tavsiye ederim:)

      Sil

LinkWithin