29 Temmuz 2015 Çarşamba

İlk Kitabımı Yazdım!!!


  Uzun süredir blogda bir şey paylaşmıyordum. Daha doğrusu, paylaşamıyordum. Çünkü, başlıktan da anlayacağınız üzere, ilk kitabımı yazmakla meşguldüm.
  Tudem'in düzenlediği bu "roman yazma" yarışmasına katılmayı uzun süredir düşünüyordum, ama bu seneye nasip oldu artık.
  Kitap yazmak gerçekten çok zor bir işmiş. Bu süreçte bunu anladım. Yarışmanın tarihini unuttuğum için oldukça acele etmem gerekti Bir de Ramazan'a denk gelince, aç karna ve uykusuz yazmak zorunda kaldım kitabın çoğunu.

  Öncelikle, kitabı baştan sona bölüm bölüm özetleyen bir plan yazıp hazırladım. Kitaptaki olayların çoğunu bir yıldır aklımda şekillendirdiğim için bu iş, iki günümü aldı. Planda birkaç ufak değişiklik yapsam da, kitap bittiğinde planımı baştan sona uygulayabilmiştim.
  Yarışmaya son başvuru tarihine 40 gün kaldığı için tüm kitabı 35 günde bitirip kargoyla göndermek zorunda kaldım. Öncelikle 20 gün boyunca A4 kağıtlarına ellerimle romanı  yazmaya başladım. Bu arada sonradan kitaba ekleyeceğim şeyleri de not alıyordum. Bu sürecin tamamı Ramazan ayında ve ben oruçluyken gerçekleşti. Bu yüzden, her ne kadar yazarken mutlu  da olsam, fiziksel ve ruhsal olarak oldukça yoruldum.

  22 bölümden oluşan kitabımı yazdıktan sonra, sıra bu yazıları bilgisayarda klavyeyle yazmaya gelmişti.

Klavyeyle yazarken ben:)
  Beklediğimden daha zor bir süreç oldu bu da. Bilgisayarda bu kadar yazı yazmaya alışkın olmadığım için oldukça zorlandım. İlk günler sırtım tutulmaya ve yazdığım sırada parmaklarıma kramp girmeye başladı. Ama hiçbir gün ara vermeden yazmalıydım. Çünkü yarışmaya son başvuru tarihi yaklaşıyordu. Yazarken genelde arka fonda Amelie filminin soundtrackini kullandım. Bir süre sonra sıkılınca başka filmlerin (Harry Potter gibi) soundtraclerini de denedim ama çoğunluk Amelie'nin efsane müzikleriyle geçti.

  Düzenli bir iş yapmaya alışkın olmayan ben, hiç aksatmadan kitabımı yazmaya devam ettim. El yazımı bilgisayara geçirirken aynı zamanda yazım hatalarımı düzeltiyor, eklemeler ve çıkartmalar yapıyordum. Ayrıca sadece dikkatli okuyucuların çözebileceği küçük kelime oyunları ve şifreler yerleştiriyordum kitabıma. 13. günün sonunda günlerce sabahlamam gerekse de bilgisayar yazmayı bitirmiştim. Son 2 günüm kalmıştı. O son 2 günde de son bölümü yazıp kitabı son bir defa üstün körü okuyup birkaç yerini daha düzeltebilmiştim. Kitap bittikten sonraki gün hemen word dosyamı CD'ye kaydedip yedi çıktısını almış ve birini kendime ayırıp diğer altı tanesini yarışma için kargoya vermiştim. Tabii kargo paketine yarışma için istenen birkaç belgeyi de eklemiştim.
Çıktılardan biri :)
   Gerçekten benim için çok zorlayıcı bir süreç oldu bu kitap işi. Ayrıntılı, kurgusu iyi ve mantık hatası olmayan bir kitap yazmak zaten zor bir iş. Bir de ben bunu 35 günde yapmaya çalıştım. 31.000 kelimelik bir kitap yazdım ve bu sırada da sosyal hayatımı bir arada götürmeye çalıştım. Ayrıca kitap öylece yazılmıyor. Yazdığım süre kadar da düşünüp araştırmalar yapmam gerekti. Ama sonunda, yazdığım kitabın çıktısını elime aldığımda tüm bunlara değdiğini düşünüyordum. Yarışmayı kazanabilir miyim bilmiyorum. Ama zaten yarışma benim için bahaneydi. Çünkü kitap yazmak benim en büyük hayallerimden biriydi ve artık bir kitap yazmıştım. Kendimi bir yazar gibi hissediyordum.
Kafamın içindeki yazar halim:)
   Yarışmayı kazanamasam bile, ileride bu kitabımı bastırmak ve yeni kitaplar yazmak için elimden geleni yapmaya devam edeceğim. Çünkü tüm zorluklarına rağmen kitap yazmak benim için çok farklı ve eğlenceli bir yolculuk oldu. Bu yolculuğu sürdürmek ve daha iyi yerlere getirmek için elimden geleni yapacağım:)
                                               
EDİT: Yarışmayı kazanamadım.

18 yorum:

  1. Ay ben hep güzel haberlerde buraya geliyorum ne hoş çok okuyanların hayalidir zaten bir gün bir kitap yazmak darısı başıma diyor kitabının hatta ve kitaplarının basılmasını diliyor,bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm iyi dileklerin için çok çok teşekkürler. Evet, işallah darısı başına:)

      Sil
  2. Öncelikle tebrik ederim. Daha dün kitap yazma hayalimi daha fazla ertelememeye ve bir ay sonra çalışmalara başlamaya karar verdim. Bu kararımın üstüne bu yazıyı okuyunca çok mutlu oldum. Ben bile sizin adınıza ne kadar sevindim sizi tahmin edemiyorum. Umarım yarışmada başarılı bir sonuç elde edersiniz ama eğer kazanamasanız bile lütfen bu işin peşini bırakmayın. en zorunu başarıp kitabı yazmışsınız. Gerekirse bütün yayın evleriyle iletişime geçin ama kitabınızı bastırın. Biz de okuyup blogumuzda yorumlayalım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkürler. Umarım siz de tam hayalinizdeki gibi kitaplar yazarsınız ve bizler de bunları zevkle okuruz. Biraz çalışma ve sabırla eminim çok çok iyi işler ortaya koyarsınız:)
      Evet, kitabımı bastırmak için elimden geleni yapacağım. Hatta kitabımın kapağını da kendim çizmek istiyorum. Ayrıca, kitaptaki her bölüm için bir illüstrasyon çizmeyi de istiyorum. Bu sayede "çizgi roman" çıkarma hayalime de bir nevi yaklaşmak istiyorum:)

      Sil
  3. Tebrik ediyorum seni. Herhalde her okurun hayali kitap yazmaktır. :) Bende kitap yazmak için uğraşıyorum ama benim kısıtlı bir sürem olmadığı için yavaş yavaş kuruyorum evrenimi. Bu arada kitabını inşallah bastırırsın, çok merak ettim çünkü. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook teşekkürler:) Kitabı tasarlamanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Neyse ki ben bir yıldır ufak ufak kafamda tasarlıyordum bu kitabı. Umarım sen de kuracağın evrenle kısa zamanda harika bir kitap çıkarırsın ortaya:) Kitabım basılırsa hemen blogger arkadaşlarıma hediye olarak göndermek gibi bir hayalim de var. Yani kitabım çıkar çıkmaz, ilk alanlar, okuyanlar ve iyi-kötü yorumlar yapacak olanlar siz olun isterim:)

      Sil
  4. Tebrikler :) Umarım yarışmayı kazanabilirsin kazanmasan da bu yazarlık hayatın için güzel bir başlangıç olur. Kitabın çıkarsa eğer okumak isterim, merak ettim ve ayrıca çizim fikrinde çok hoş bunu hayata geçirmelisin bence. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook teşekkürler. Şimdiden potansiyel okurlarımın olduğunu bilmek güzel:) Çizim fikri liseden beri aklımda var aslında. Hep bir çizgi roman yazıp çizmek istemişimdir liseden beri. Tabii bu epey deneyim ve beceri istiyor. Ama kitabım için resimler çizmek de bu hayale en çok yaklaşabilme şeklim olur herhalde:)
      Desteğin için sağol:)

      Sil
  5. şansgele gördüm blogunuzu. kutlarım. olmazsa kendin bastırırsın. hatta bunu duyurayım ben bir ara. romancı blogçu arkadaşımız diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Aynen, olmazsa kendim bastırırım artık. Desteğiniz için tekrar teşekkürler. Düşünmeniz yeter:)

      Sil
  6. bloguma bakabilir misin yaaa. seni yazdım. görüşürüz yine. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, simdi okuyabildim. Cok dusunceli bir davranis olmus. Tesekkurler:)

      Sil
  7. Bu yarışmayı ben de görmüştüm, sınavdan dolayı vakit ayıramadım ancak yarışmaları ben de çok önemli buluyorum inşallah bu sene ben de katılabilirim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ozellikle yazilan eserin birden fazla juri tarafindan ve kisa surede degerlendirilmesi cok iyi bir sey. Umarim sen de seneye katilip yarismayi kazanabilirsin:)

      Sil
  8. Ne kadar güzel bir şey olmuş, yarışma sonucu ne olursa olsun kitabını bastırmalısın bence. Kitap yazmak inanılmaz bir olay ya. Ben şuan metin yazarlığı yapıyorum ve bi kitap sahibi olmak ilerisi için hayalim. Şuan kurgu ile ilgili sıkıntılarım var :) Ve çalışırken ben de hep Amelie dinlerim. Bir de chopin spring waltz çok iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler:) Umarım sen de istediğin gibi bir kitap yazabilirsin. Söylediğin müziğe de şimdi bakabildim. Çok güzel. Özellikle bu tarz müzikler eşliğinde klavyede yazarken insan kendini piyano çalar gibi hissediyor. En azından bana öyle oluyor:)

      Sil
  9. Sabrından ve çalışmalarından ötürü seni kutlarım. Yarışmayı kendi içinde zaten kazanmışsın dostum.

    YanıtlaSil

LinkWithin