28 Temmuz 2013 Pazar

ATEŞİ YAKALAMAK

 PUAN: 8/10

  KİTABIN KONUSU
 Açlık Oyunları'ndaki galibiyetinin ardından 12. mıntıkaya dönen Katniss, Gale'in ona karşı soğuk davrandığını farkeder. Peeta ise zaten tamamen sırtını dönmüştür ona. Ama bunlar en küçük problemleridir Katniss'in. Çünkü Oyunlar'da Capitol'ü küçük düşürerek farkında olmadan bir isyanın temellerini atmıştır ve artık Capitol için bir tehlike olarak görünmektedir. Katniss'in inandırıcı olmak için Peeta ile arasındaki sahte aşka herkesi inandırması gerekmektedir; ancak Capitol'ün Katniss için başka planları vardır.

  NEREDEN ESTİ?
 Eh, ilk kitabı okuduktan sonra siz de hiç düşünmeden, ışık hızında 2. kitaba geçeceksiniz. Bi' yerden aklınıza esmesine gerek kalmayacak yani.

5 YORUM
1-Öncelikle, bu kitabı klasik bir ara kitap olarak görüp uzun ve durağan bir anlatım bekleyebilirsiniz.(Harry Potter'daki Melez Prens kitabı ya da Alacakaranllık'taki Yeniay kitabı gibi) Ama gerçekten tüm önyargıları yıkarak beklentilerin üstüne çıkan bir kitap bence. Bu kitabın ilk kitaptan sürükleyicilik ve içerik açısından eksik kalır hiçbir yanının olmadığını söyleyebilirim. Hatta bence fazlası bile var.

2-İlk kitapta aşk meselelerine pek zaman olmamıştı. Bu kitapta da zaman olmasına rağmen Katniss'in Oyunlar'da Peeta'yla birlikte kurtulmak için verdiği karar sonucu aşk meselesi askıda kalıyor ve Katniss olan arkadaşlıklarını da kurtarmak için çabalamaktan başka bir şey yapamıyor. Yani, demek istediğim sırf bir aşk romanına dönüşecek diye bekliyorduysanız; avucunuzu, yalamak için hazır tutsanız iyi olur.(çok mu ağır oldu bu?) Neyse...

     (Şimdi yazacaklarım spoiler içerebilir, benden söylemesi..)

3-İlk Oyunlar'da oyun sistemini gayet mantıklı bulup beğenmiştim. Ama bu defaki oyunlar mantıklı olmakla kalmayıp daha ileri gitmişler. Öncelikle yeni yarışmacıların eski galipler olması ve yaş sınırının olmaması olayı beni epey heyecanlandırmıştı. Yeni oyun alanının kurulduğu sistem ve oyuncuların kullandıkları gereçler de epey ilginçti. Tüm bunlar bir araya gelince kitabı tekrara düşmekten kurtarmış, üstelik okuyanları daha fazla şaşırtmayı başarmış.

4-Eski oyuncular olaya girince, geçmiş Oyunlar hakkında da bir şeyler öğrenmeye başlıyorsunuz. Eski oyun sistemleri, Oyunlar'ı kazananların nasıl kazandıkları, galiplerin başına gelenleri... Tüm bunlar bir yana, özellikle Haymitch'in geçmişini ve Oyunlar'da yaşadıklarını öğrenmek benim için epey ilginç olmuştu. O bölümden etkilenmeyen yoktur herhalde.



       (Spoiler sonu)


5-Bu kitapla birlikte Capitol'ün iç yüzünü görüp vatandaşlarının yaşayışlarına tanık oluyoruz. Ama tüm bunlar olayların ne kadar umutsuz olduğunu görmemizden başka işe yaramıyor. Kitap "distopik" türünün iyi bir örneği olduğunu bir kez daha hatırlatmış oluyor. Kitabı daha da överdim; ama en iyisi alıp kendiniz okuyun, okuduysanız ne demek istediğimi zaten anlayacaksınızdır.

Ateşi Yakalamak (2013)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin