20 Mart 2014 Perşembe

UÇABİLEN KIZ

PUAN: 5/10

KİTABIN KONUSU

                     -Alıntıdır-   
  Piper McCloud uçabiliyor. Bir kuş gibi.
  Ve bu yetenek doğuştan. Problem şu ki, Lowland halkı, Piper’dan korkuyor. Bu yüzden olağanüstü yeteneklere sahip çocukların eğitim gördüğü bir okula gitmek üzere ailesini ve yaşadığı yeri terk etmesi gerekiyor.
  Okulda süper yeteneği olan birçok özel çocuk var fakat Piper hepsinden de özel.
  Uçabilen Kız farklı olmak, dostluk ve cesaret üzerine unutulmaz bir hikaye…

NEREDEN ESTİ?
Kapak resmi çizim  şeklinde olan kitaplara karşı bir zaafım oldu hep. Bu kitabın da kapak resmini beğenmiştim; bir de internetten kitap hakkında birkaç olumlu yorum okumuştum. Kütüphanede rastlayınca, alıp okumaya karar verdim.

5 YORUM
1-Kapak resmini beğendiğimi söylemiştim. Ama kitabın ilk birkaç bölümünü okuyunca, kapak resminin, kitabın sonuyla ilgili büyük spoiler içerdiğini hemen farkettim. Böylece, yazarın okuyucuyu şaşırtma planları daha ilk bölümlerden suya düşmüş oldu bence. Uzun lafın kısası: Kapak resmi, olmamış.

2-Kitabın başlarında, diyaloglar, bir çocuğa göre bile fazla mantıksızdı ve gerçekçilikle alakası yoktu. Kitabın ortalarında bu sorun çözüldüğü için sevinmeye başlamıştım ki; son bölümlerde yine aynı mantıksız ve gerçekçilik dışı konuşmalar beni kitaptan iyice soğuttu.


3-"Süper güç" temasını genellikle beğenirim. Bu kitapta da süper güçleri olan çocukları ve yaptıklarını okumak oldukça eğlenceli geldi bana. Bu konudaki tek sorunsa kitaptaki süper güçlerin, uzun zamandır kitaplarda, dizilerde ve filmlerde karşılaştığımız, klişe güçlerden bir farkı olmamasıydı.


              -Buradan sonrası spoiler içeriyor :) -
4-Kitap boyunca merak ettiğim çoğu konu ve soru havada kaldı. Listelemem gerekirse:
-Herkes uçabilen kızın özel olduğunu söylüyordu; ama diğerlerinden farklı ne özelliği olduğunu hiç öğrenemedim.
-Uçabilme yeteneğinin çok nadir ve özel bir yetenek olduğundan bahsedildi ama ne özelliği olduğunu öğrenemedim.
-İri yarı bir hemşire vardı, Piper'a sempati beslediği ima ediliyordu kitapta ama kız ölümcül bir işkenceye maruz bırakıldığında hiç sesi çıkmadı, hatta üzülmedi bile; en azından kitapta geçmedi böyle bir şey.
-J. diye görünmez bir karakter yardım için devreye girmişti ama başarısız oldu ve tekrar döneceğini söylemesine rağmen dönmedi; üstüne üstlük bu J.'nin kim olduğunu bile öğrenemedim.

5-Kitabın başlarındaki mantıksız diyaloglar dışında, kitap epey gerçekçi ilerliyordu. Çocukların hareketleri gerçek çocuk gibi tasvir edilmiş, olaylar mantık çerçevesinde ilerliyordu. Hatta bazı bölümler "acımasız" derecede gerçekçi olabiliyordu. Ama kitabın sonlarına doğru yazar tüm bu gerçekçiliğe sırtını dönüyor ve elimizdeki kitap da, aşırı iyimser bir çocuk masalına dönüşüyor. Zorlama bir şekilde, aşırı mantıksız, masalımsı bir "mutlu" sonla maalesef etkileyiciliğini kaybetmiş kitap.

1 yorum:

  1. Bence J. yani görünmez olabilen kişi Letitia Hellion'un "yardım ettiği" kardeşi Johnny

    YanıtlaSil

LinkWithin