20 Ağustos 2013 Salı

Sahici Sahaf


  Öncelikle konunun başlığını açıklığa kavuşturmak adına bir açıklama yapayım:
 
  Yaşadığım şehirde kitapçıların ve sahafların bulunduğu İstanbul Pasajı diye yarı kapalı bir mekan var. Kitap seven biri için harika bir mekanmış gibi geliyor kulağa. Ama öyle değil...
İstanbul Pasajı


  Özellikle son 5-6 yılda bu pasaj oldukça değişti. Çoğu kitapçı dükkanı kapatıp -ne alakaysa- kahvehaneye çevirdi. Diğer sahaflar da korsan kitap dışında bir şey satmaz oldu. 2. el kitaplar bile sadece korsanın 2. eli artık...

  Tüm bunlar beni sahaflardan soğutmuşken pasajın bulunduğu yerin yan sokağındaki bir yer dikkatimi çekti. Burası da küçük bir sahaftı; ama içine girince anladım ki tek tük korsan kitap dışında kitaplarının tamamına yakını orjinal olan, 2. el birçok kitabın bulunduğu bir sahaftı burası. Yani anlayacağınız bu küçük yer "sahici sahaf"tı.

  Tamam, belki kitap çeşitliliği fazla değildi; ama yine de ben kendime  yakın gördüğüm 6 kitap bulabildim.(Ölü Ozanlar Derneği'ni okumuş olmama rağmen benim için ayrı bir yeri olduğu için kitaplığımda bulunsun diye aldım bu arada) Hem de bunların birkaçı 1965 yılında basılmış, yani 48 yıllık, tarih kokan kitaplardı. Buyrun, resimlerini de veriyorum:






  Bu kitapların hala yeni baskıları çıkıyor. Ben de bir piyasa değerlendirmesi yapıp sahafa verdiğim parayla normalde başka yerden yeni almış olsam vereceğim parayı karşılaştırdım. İşte sonuç:

  6 kitaba sahafta ödediğim fiyat: 18 TL
  6 kitabın yeni alınmış fiyatı: 96 TL

  Tüm bu para mevzusu bir yana; başka ellerde okunmuş, geçmişi olan bir kitabı elinde tutmanın heyecanı paha biçilemez.

2 yorum:

  1. Bende Malatyadayım :) Her zaman Malatya da sahaf olmadığı için şikayet etmişimdir. İstanbul Pasajının yan sokağı demişsinde tam olarak anlamadım hangi yeri kastettiğini. Pasajın aşağısındaki Kitap Kafenin karşısındaki küçük kitapçıları mı söylüyorsun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adres tarifinde çok kötüyümdür ya:( Kim bana en ufak bi adres sorsa, kroki çizip gösteririm:) İstersen e-postamdan (taha-yasin-44@hotmail.com) bana ulaş, hemen bi kroki göndereyim sana da. Cidden;)

      Sil

LinkWithin